Lytter du til kroppens hemmelige sprog?

Kroppen spejler dit sind. Den viser hvilke følelser der er dominerende i dit liv og om det er følelser af vrede, frygt, eller håbløshed der dominerer der har været mest af frem for glæde, optimisme og tillid.

Følelsesmæssige problemer kan også skabe problemer i kroppen.

Det er lige så vigtigt at være mental sund som det er at spise en sund kost og få nok bevægelse. Faktisk siges det at sundhed er en blanding af elementerne fysisk, mental og social velbefindende. Det er i hvert fald WHO’s beskrivelse, som også er den vi går ud fra her i Danmark.

Kroppen er dit tilstandsbarometer

Hvis du ikke er opmærksomme på dine følelser og de beskeder kroppen sender dig, vil kroppen gå ud fra, at du ikke er glad og vil gøre alt for at du kommer væk fra den tilstand. Det kan give sig til udtryk som smerter i ryggen. Du kan læse mere om smerter i ryggen og hvilke forbindelser den har til dine følelser her.

Kroppen kommunikerer til os hver dag og følelserne er vores fine kommunikationssystem mellem krop, sind og sjæl. Men for at kunne forstå vores krop, så kræver det at vi er villige til at lytte til den og følelserne, så vi ikke udelukkende lever i hovedet og tankerne.

Derfor er det så svært at mærke sig selv

Grundet til at de fleste mennesker har svært ved at mærke deres følelser er fordi det er ubehageligt. For at komme væk fra det ubehag bruger vi mange strategier. Nogle arbejder meget eller dyrker ekstrem motion for ikke at kunne mærke de ubehagelige følelser. Andre bruger cigaretter eller alkohol for at dulme de ubehagelige følelser der ligger under overfladen.

Psykiske konflikter, negative følelser, sorg eller traumer kan sætte sig som fysiske blokeringer i kroppens muskler og organer, hvilket igen kan føre til smerter eller sygdom.

For at få adgang til følelserne skal vi turde at slippe kontrollen en smule

Børn har let adgang til deres følelser og der mange gange ikke langt fra grin til gråd og omvendt. Jo ældre vi bliver og jo mere vi skal passe ind i samfundets normer, så lærer vi i vores opvækst at kontrollere vores følelser og deres udtryk. Vi skal selvfølgelig ikke være i følelserne vold hele tiden, så derfor er en smule kontrol ganske fin. Det bliver usundt når vi har overdreven kontrol af følelserne eller direkte at flygte fra dem. Ved at kunne mærke og udtrykke alle aspekter af den du er, får du mere plads til at være den du er. Det kræver at du har lyst til at være ærlig og se give dig selv lov til at mærke de svære følelser.

Åbn op for kroppen med kropsterapi

F.eks. kan spændte skuldre skyldes stress og pres. Det kan også være at du oplever at få kvalme eller dårlig mave, hvis du er bange eller du har en følelse af at halsen snører sig sammen. Hvis du lukker ned for de her følelser, så lukker du også ned for kroppen og herved energien stagnerer de steder, hvor du prøver at lukke ned for dig selv.

En måde at arbejde med de svære følelser på er gennem kropsterapi. Ved at binde krop og hoved sammen heler man hurtigt de svære følelser og evt. Traumer du har været udsat for, ved også at arbejde med kroppen.